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DATE 

ENQUIRY  RESPONSE FROM TEAM 

1. 17 Nov 2021 
 
 

A project in Johore was submitted many years ago before 
the implementation of CCC certification. As such the local 
authority will soon be issuing CFO on completion of the 
works/project. In order to apply for individual strata title 
the survey dept (a federal agency) requires/insists on the 
F form under the CCC certification. 

 
1.  How can we resolve the issue? 
 
 
 
 
2. Can the PSP issue an F form since the authority has 
issued the CFO? 

We refer to your email sent on 17 Nov 2021 and reply as follows – 
First, please note that the application for subdivision of the building is 
under the scope of a licensed land surveyor. Therefore, the licensed 
surveyor should be the right person to advise on requirements related to 
the dealing, including the process, and required documents. 
 
 
Nevertheless, the following is our opinion in responding to your queries – 
1. As you have mentioned that the survey department had requested for 

Certificate of Completion and Compliance (CCC), we presume you are 
referring to application of certificate of proposed strata plan under 
Section 8A of the Strata Title Act 1985 (‘STA’). Please refer to 
subsection 8A(1)(h), which clearly states that a certified copy of CCC 
or Certificate of Fitness for Occupancy (CFO) is acceptable for the said 
application. As far as we are aware, the above subsection is still in 
force.  

2. Issuance of CCC or CFO is part of the conditions in the approved 
Building Plan, the Principal Submitting Person (‘PSP’) will have to fulfil 
all requirements as stated in the approval and comply with a provision 
in the Uniform Building Bye-Law (‘UBBL’). Therefore, unless otherwise 
required by the authority, please be advised to observe the above, and 
to determine whether a CCC is legitimate in your case. 

  
We hope the above has been of assistance. 

2. 9 Nov 2021 
 
 

RE: Architect Issued the Certificates of Completion 
During MCO 

We refer to the above matter and would like to 
check/confirm with PAM whether your members still can 
certify the progress work completed and the developer to 
bill the purchasers within the MCO period even though 

We refer to your email sent on 09 Nov 2021 and reply as follows - 

1. Based on our understanding of the letter from the KPKT that you have 
attached, the key subject was to extend the period for the delivery of 
vacant possession ('VP') from the developer to the purchasers. 
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Menteri KPKT has ISSUED the EXTENSION LETTER to 
the developer 

The following information is attached to the letter: 

1. A copy of letter from Menteri Perumahan dan 

Kerajaan Tempatan dated 30-03-2021 

 

2. 4 copies of Architect Certificates “certified the 

completion of work” within the MCO period & the 

extension of time 

a. 03/06/2020 stage 2(b) – 15% 

b. 04/07/2020 stage 2(f) – 5% 

c. 18/08/2020 stage 2(c) – 10% 

d. 09/12/2020 stage 2(e) – 10% 

2. On the other hand, certificates of stage completion are required to 
certify completion of the stages as stipulated in the Third Schedule of 
the Standard Sales and Purchase Agreement (‘SPA’), under the 
Housing and Development (Control and Licensing) Act 1966 (‘HDA’). 

  
3. Therefore, both documents that you have referred to are under 

different legal provisions and are for different objectives. As far as we 
can see, there are no provisions in the KPKT’s letter that prohibit the 
Architect from issuing certificates of stage completion. 

  
4. Under provisions of the HDA, the duty of the certifying Architect is to 

inspect and certify the completion of the works. The Board of 
Architects (LAM) requires that such certification is in full compliance 
with their guidelines as stated in their LAM’s General Circular 
No.2/2017 (‘Circular’). For more information about the Circular, please 
refer to – 

https://lam.gov.my/index.php/circulars/circular-for-architects/finish/8-
architects/5608-no-2-2017-guidelines-on-the-third-schedule-of-the-
standard-sale-and-purchase-agreement-for-land-and-building.html 

          Nevertheless, it must also be noted any inspections required should 
be carried out in accordance with any Standard Operating Procedures 
(SOP's) that may be set in place by the Authorities under the various 
Movement Control Orders.  

 
5. Should you require further clarification, we suggest you refer to your 

SPA’s solicitor. 

We hope the above has been of assistance. 

https://lam.gov.my/index.php/circulars/circular-for-architects/finish/8-architects/5608-no-2-2017-guidelines-on-the-third-schedule-of-the-standard-sale-and-purchase-agreement-for-land-and-building.html
https://lam.gov.my/index.php/circulars/circular-for-architects/finish/8-architects/5608-no-2-2017-guidelines-on-the-third-schedule-of-the-standard-sale-and-purchase-agreement-for-land-and-building.html
https://lam.gov.my/index.php/circulars/circular-for-architects/finish/8-architects/5608-no-2-2017-guidelines-on-the-third-schedule-of-the-standard-sale-and-purchase-agreement-for-land-and-building.html
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3. 22 Aug 2021 
 
 

 
 
 
FIRST QUERY 
In the case of a mixed development with 1 retail podium 
and 1 hotel tower, Form F1 was issued to the retail podium 
upon its completion and fulfilment of the requirements in 
accordance with the approved plans. Construction of the 
hotel tower is ongoing. 
Owners and tenants moved into the retail podium and 
started their operations. Along the way, alteration/ addition/ 
renovation has been done by respective owners and 
tenants in the retail podium. 

Now question arises when Form F is to be issued to the 
overall development upon the completion of hotel tower: In 
view of such alteration/ addition/ renovation of various 
scales in the retail podium, can a PSP still certify Form F 
stating that the development is constructed 'according to 
the approved plans? What will be PAM's advice and 
opinion in dealing with this kind of situation? 

We may think that the said alteration/ addition/ renovation 
has to be submitted and approved by the relevant authority. 
If that is the case, can this exercise overcome the issue 
raised above? Can this submission be done by another 
PSP, or must it be the original PSP? 

 
 
 
 
 

With reference to your email query on 22 August 2021, please find our reply 
as follows: 

FIRST QUERY 
1)   Even if a Form F1 had been issued earlier for a part of a building, the 
UBBL dictates that the Form F is still required to be issued to certify 
completion of the entire works as shown in the approved plans, i.e.; the 
Form F1 issued for a part of the building, shall be replaced by the Form F 
upon completion of the whole building.  
Any significant deviation (alteration/addition/renovation) from the earlier, 
approved plans, will require that amendment plans be submitted (to capture 
the above deviations) and approved before any certification under Form F 
can be made. This is well expressed in clause 27 of the UBBL. 

Please also be reminded that construction of any of the above deviations 
before the approval of the amendment plans is an offence and may be 
subject to the imposition of fines by the local authority.  

2)  The option as to whether an alternative PSP can undertake an 
amendment will depend on the withdrawal of the original PSP. Kindly note 
that apart from being in contravention to the Code of Conduct as found in 
the Architect's Rules, there are also no provisions under the Street, 
Drainage and Building act, nor the UBBL for 2No. PSPs to submit plans on 
the same site/property at the same time. If indeed there are amendments, 
it would be advisable for the original developer/owner to issue instructions 
to the original architect, to undertake the necessary submission for these 
amendments. 
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SECOND QUERY 
PSP to issue Form F to development upon its completion 
and fulfilment of the requirements in accordance with the 
approved plans. This is clear cut. 
However, is it the responsibility of a PSP to 'guarantee' the 
issuance of Form F? Especially under the situations as 
follows: 

1. Client has defaulted/ delayed in paying a statutory 
contribution to the relevant utility/ service providers 
resulting in a delay in obtaining clearance letters for CCC. 
(Statutory contribution may be up to millions for big scale 
projects) 

2. Client has directly instructed the contractor to deviate 
from the approved plans (by ignoring PSP's instructions) 
and refused to go for amendment submission despite 
PSP's advice. (This happens a lot, especially in those 
projects involving Temporary Permit, or small-scale 
housing renovation/ alteration. The matter gets worse 
when the deviation ordered by the client is beyond the 
provisions of the Act/ Bylaws, e.g. build beyond the building 
setback line, etc.) 

3. Client has defaulted in paying PSP's fee at the end of 
the project and saying that they do not require CCC and 
therefore, PSP's service is no longer needed. Is the PSP 
supposed to work through that stage and issue CCC 
despite knowing that he will not get paid for the remaining 
fee by the client?  (This usually happens to those small 
scale housing renovation/ alteration projects, where the 
owner does not really care much about getting CCC) 

SECOND QUERY 
As for this query, no PSP can be expected to guarantee the issuance of 
Form F. The duty to issue Form F will depend on whether they have been 
engaged for the relevant stages of work (which include the issuing of Form 
F). This can be clarified in the terms and conditions of their appointment.  

As to the scenarios presented in the query, the PSP is still required to 
satisfy himself/herself that the completed works are in accordance with the 
approved plans. The Architect's responsibility, if so appointed to perform 
this task, is to certify ONLY WHEN THE BUILDING IS COMPLETED IN 
ACCORDANCE WITH THE APPROVED BP and when ALL THE 
CONDITIONS OF THE BP APPROVAL have been met (inclusive of 
requirements set by the approving authorities as condition precedence).  

The Architect's Act (Scale of Minimum Fees) Rules are very clear on the 
fact that the Architect is to be remunerated for work done. Should the Client 
deem that certification of CCC is not required for whatever reason, this does 
not deter the variations to the terms of engagement. The Architect is 
advised to clarify these terms early to avoid future misunderstandings and 
to charge the appropriate fees accordingly. 

Nevertheless, please be reminded that the requirement for CCC is not 
decided by the Employer/Client but by the approving authority who issues 
the building plan approval. We would advise that you write to the Employer 
for instructions and remind them that occupation of a building without prior 
issuance of the CCC and failure to deposit the CCC with the local 
authorities are both offences.  
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The above might sound unlikely, but it does happen. A lot 
of time, the client has conveniently accused that PSP is the 
one who refused to issue CCC, and it is not their problem. 

So, is PSP supposed to 'guarantee' the issuance of Form 
F (CCC)? 

4. 17 Aug 2021 
 
 

Dear Sir / Madam, 

We have done minor alterations to the existing car park 
ramps in the condo, and we have widened the turnings of 
the ramps by approximate inches.  

Do we need to appoint an architect or consultant to make 
the necessary submission of the alteration done for DBKL's 
approval? I have attached the picture for your reference. 

Please advise us on this matter.  

 

Your emailed query on 17 August 2021 is duly noted. Please find our reply 
as follows: 

Based on the photographs attached in the query, we assume that the 
original carpark building was constructed in accordance with approved 
plans with the necessary Certificate of Completion and Compliance (CCC) 
or CFO in place. 

As a general rule, any proposed works to an existing building which 
deviates from the original approved plan shall, in accordance with Section 
70 (16)(f) of the Street, Drainage and Building Act, require a submission to 
the local authorities for approval prior to carrying works out on site. 
Nevertheless, if the works carried out are to repair the building or do not 
involve significant deviation relative to the original approved plan, it may not 
be necessary to submit plans.  As your description of the changes done to 
the walls is vague and we have no way to evaluate its actual impact relative 
to the original, approved plans, the most prudent step for you is to engage 
an Architect to assess the works already carried out to confirm if 
submissions are indeed required. A proper audit can then be carried out for 
this purpose. As the party most familiar with the original, approved plans, 
you may try reaching out to the original Architect for the above advice.  

Do note that under the law, it is an offence to carry out any works without 
approvals from the Local Authorities (if indeed, such approval is required) 
and such work may be subject to fines by the aforesaid authorities (in this 
instance DBKL). Similarly, should you fail to obtain the necessary 



PAM PRACTICE BUREAU 

CATEGORY C: PERMIT DELIVERY II BUILDING CONTROL [STREET, DRAINAGE & BUILDING ACT, UBBL] 

6 
 

No. SUBMISSION 
DATE 

ENQUIRY  RESPONSE FROM TEAM 

approvals, the local authority may direct that you return the building to its 
original state relative to the approved plan. This should be discussed with 
the Architect as well. 

5. 12 Aug 2021 
 
 

Saya ingin bertanya kan beberapa soalan berkenaan 
penyaman udara bagi perumahan jenis teres 2 tingkat. 

Bagi rumah teres 2 tingkat yang mengandungi 4 bilik tidur 
iaitu 3 bilik tidur pada tingkat kedua dan 1 bilik tidur pada 
tingkat pertama, 

Pada bilik tidur tingkat pertama pihak pemaju ingin 
meletakan penyaman udara [Mechanical Ventilation] 
adakah dibolehkan?  

Dan sekiranya dibolehkan, pemasangan penyaman udara 
itu dipasang sebelum CCC atau pihak pemaju cuma 
menyediakan point penyaman udara itu sahaja. 

 Lanjutan kepada pertanyaan yang ditujukan pada 12 Ogos 2021 di emel 
pertubuhan kami, sukacitanya kami memberi maklumbalas seperti 
dibawah: 

Sekiranya penyaman udara yang dimaksudkan oleh pihak pemaju telah 
pun dimasukkan di dalam surat perjanjian jual beli rumah teres yang 
dimaksudkan, pihak pemaju adalah diwajibkan untuk pasang siap unit 
penyaman udara tersebut semasa serahan milik kosong. Sekiranya 
penyaman udara tersebut adalah sebahagian dari unsur pelan bangunan 
yang telah diluluskan dan yang digunakan untuk penjualan rumah teres 
yang terlibat, pihak pemaju juga diwajibkan untuk siap memasang 
penyaman udara tersebut  sebelum CCC . 

Persoalan samada pihak pemaju hanya diwajibkan menyediakan poin 
penyaman udara sahaja ataupun unitnya sekali adalah tertakluk kepada 
apa yang tertera di dalam Jadual KeEmpat (Fourth Schedule), Surat 
Perjanjian Jual Beli (SPA) yang ditandatangani. Sila rujuk kepada dokumen 
berkenaan. 

Sekiranya penyediaan 'penyaman udara' ini merupakan tawaran tambahan 
setelah menandatangani SPA, pihak Pemaju dan  pihak Pembeli adalah 
dirujuk kepada tatatertib yang termaktub di dalam SPA berkenaan untuk 
sebarang penukaran  spesifikasi. 

 


